ΚΤΗΜΑ ΚΕΦΑΛΑ

Το Κτήμα

Η οικογένεια Κεφάλα άρχισε να ασχολείται με την οινοποιία στις αρχές της δεκαετίας του ’60, όπου διατηρούσε μικρό παραδοσιακό πατητήρι στο χωριό Κουρούνια στην περιοχή της Αμανής στη Βορειοδυτική Χίο και παρήγαγε το γνωστό «Κουρουνιώτικο» ερυθρό γλυκό κρασί.

Το 2004 ο Δημήτρης Κεφάλας ξεκινάει τη δημιουργία σύγχρονου οινοποιείου σε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, που βρίσκεται στη θέση «Σχοινιές» στην περιοχή της Βολισσού.

Το 2010 ο γιος του Παντελής Κεφάλας, που είναι η τρίτη γενιά οινοποιών, δημιουργεί το «Κτήμα Π. Κεφάλα», συνενώνοντας τους οικογενειακούς αμπελώνες και εμφιαλώνει τα πρώτα κρασιά.

Το οινοποιείο

Το οινοποιείο του «Κτήματος Π. Κεφάλα» βρίσκεται στη θέση «Σχοινιές» της Βολισσού στη Βορειοδυτική Χίο, περίπου 40 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου. Η λειτουργία του ξεκίνησε το 2004 και έχει δυναμικότητα 30 τόνους κρασί . Διαθέτει μηχανικό πιεστήριο, ψυκτικό συγκρότημα, ανοξείδωτες ψυχόμενες δεξαμενές, οινοποιητές ερυθρής οινοποίησης και δεξαμενές σταθεροποίησης του οίνου. Η εμφιάλωση και συσκευασία του παραγόμενου κρασιού, γίνεται με αυτόματη monoblock μηχανή και αυτόματη καψυλιέρα -ετικετέζα . Στο υπόγειο κελάρι του Κτήματος υπάρχει κάβα με δρύινα γαλλικά βαρέλια για την ωρίμανση των οίνων. Όλη η διαδικασία της παραγωγής, από το αμπέλι μέχρι το μπουκάλι, ελέγχεται σε συνεργασία και υπό την επίβλεψη του έμπειρου Σύμβουλου-Οινολόγου Κώστα Αλεβιζόπουλου.

Στο χώρο των οινοποιητικών εγκαταστάσεων λειτουργεί κατάστημα λιανικής πώλησης κρασιών , αποκλειστικής παραγωγής του Κτήματος. Στα μελλοντικά σχέδια είναι η δημιουργία Εκθετηρίου των οίνων και αίθουσας γευσιγνωσίας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών του κτήματος. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης στα τηλέφωνα: 6977092488 και 6932374008 .

Οι Αμπελώνες

Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες του «Κτήματος Π. Κεφάλα» βρίσκονται στο χωριό Κουρούνια στην περιοχή της Αμανής και στην περιοχή της Βολισσού. Εκεί σε έκταση 30 περίπου στρεμμάτων καλλιεργούνται οι γηγενείς ποικιλίες Σαββατιανό, Ροδίτης, Αθήρι, Ασύρτικο, Μανδηλαριά, Φωκιανό, Χιώτικο κρασερό και Αγιαννήτικο.

Η φιλοσοφία της οικογένειας Κεφάλα είναι ότι με την τέχνη του αμπελουργού βγαίνει πάντα ένα καλό κρασί. Για τον παραπάνω λόγο η φροντίδα των αμπελώνων, γίνεται αποκλειστικά με τον κόπο και την επίβλεψη των μελών της οικογένειας.

Οι στρεμματικές αποδόσεις δεν ξεπερνούν τα 800 έως 1000 κιλά ανά στρέμμα.