tetteris logo

ΤΕΤΤΕΡΗΣ

Ποτοποιία ΤΕΤΤΕΡΗ

Μια οικογενειακή παράδοση που χάνεται στα μέσα του περασμένου αιώνα, αποτέλεσε τη μοναδική συνταγή που δημιούργησε το γνωστό ούζο ΤΕΤΤΕΡΗ.
Το αυθεντικό νησιώτικο ούζο με τη σπάνια γεύση που το κατατάσσει ανάμεσα στα 10 καλύτερα ούζα της χώρας μας.

Από τα μέσα του περασμένου αιώνα παράγεται το ούζο ΤΕΤΤΕΡΗ, πρώτος το απέσταξε ο Στυλιανός Τέττερης το 1846, ως προϊόν για οικιακή χρήση.
Έχοντας μεράκι και αγάπη για το απόσταγμα του γλυκάνισου κατάφερε να το κάνει γνωστό σε όλη την εκεί περιοχή, και να ασχολειθεί επαγγελματικά με αυτό.

Βλέποντας πόσο άρεσε το ούζο και η γεύση της μαστίχας στις γυναίκες του Τούρκου διοικητή συνδύασε τις δύο γεύσεις και παρήγαγε το μαστιχάτο ούζο. Το οποίο εξάγονταν μέχρι την Κων/πολη και αργότερα στην Αίγυπτο, μέχρι το 1930 περίπου.

Το 1912, αμέσως μετά την απελευθέρωση της Χίου, ο Ιωάννης Τέττερης μαθαίνοντας τα μυστικά από τον πατέρα του, ιδρύει την πρώτη του Ποτοποιία με άδεια του Ελληνικού κράτους. Από τότε συνεχίζεται ασταμάτητα η παραγωγή του ούζου, καταφέρνοντας να παρασκευάζει ένα από τα καλύτερα αποστάγματα γλυκάνισου.

Ακολουθεί η τρίτη γενιά με τον Ελευθέριο και τον αδερφό του Στυλιανό να εμφιαλώνουν πρώτοι ούζο στη Χίο το 1947.

Παρασκευάζαν ακόμα γνήσιο Μπράντυ (παλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια) ενώ παράλληλα είναι οι πρώτοι πού παρήγαγαν γεύσεις παραδοσιακών λικέρ όπως:

η Μαστίχα, το Μανταρίνι, το Περγαμόντο και το Τριαντάφυλλο, πού ως προϊόντα της Χίου φημίζονται για το ωραίο άρωμά τους.

Τα παραπάνω προϊόντα είναι από τα πιο αντιπροσωπευτικά διότι είναι παιδιά της μυροβόλου όπως αποκαλούν από την αρχαιότητα την Χίο.

Ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής των προϊόντων της ποτοποιίας ΤΕΤΤΕΡΗ, συνεχίζεται αδιάκοπα με της ίδια πάντα συνταγή. Από την τέταρτη γενιά Ιωάννη (πτυχιούχο Χημικό Εθν. Καποδ. Πανεπ. Αθηνών) και Αλέξανδρο Τέττερη (πτυχιούχο ΑΣΟΕΕ).
Η πατροπαράδοτη απόσταξη συνδιαστικά με την επιστημονική γνώση και τη σύγχρονη τεχνολογία στην εμφιάλωση, προσδίδουν στα προϊόντα ΤΕΤΤΕΡΗ μοναδικό χαρακτήρα.

Η ποτοποιία ΤΕΤΤΕΡΗ είναι η μόνη Χιώτικη ποτοποιία που πραγματοποιεί εξαγωγές εδώ και σαράντα χρόνια, σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Βέλγιο, Ιταλία και Κύπρο, και πρόσφατα επεκτείνει τις δραστηριότητες στη Μέση Ανατολή.

Η Ποτοποιία Τέττερη πρόσφατα πιστοποιήθηκε στο σύστημα διασφάλισης Ποιότητος ISO 9002 καθώς και τηρεί σύστημα HACCP, ως ένα μεγάλο βήμα για την αναγνώριση της σταθερότητας και καλής ποιότητος των προϊόντων της.