Χιώτικα Εσπεριδοειδή
Τα χιώτικα αναψυκτικά, πορτοκαλάδες, μανταρινάδες, συμπυκνωμένες ή αεριούχες συντροφεύουν μοναδικές στιγμές δροσιάς! Χαρακτηριστικές χιώτικες γεύσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι η βυσσινάδα και η σουμάδα, ποτό από πικραμύγδαλο που συνοδεύει πάντα τουςχιώτικους γάμους, αραιωμένες σε κρύο νερό: τα καλύτερα δροσιστικά! Αν βρεθείτε στις αρχές του χειμώνα στη Χίο, δοκιμάστε τα ονομαστά χιώτικα μανταρίνια! Έχουν μεγάλη φήμη και κάποτε η εξαγωγή τους έφερνε μεγάλα οικονομικά οφέλη στο νησί.
Χιώτικα Γλυκά
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από τα χιώτικα γλυκά του κουταλιού, που είναι φημισμένα σε όλη την Ελλάδα. Από καρπούς εσπεριδοειδών, μανταρίνι, πορτοκάλι, νεράντζι, από τον ανθό του τριαντάφυλλου ή από άνθη λεμονιάς (γλυκό δυσεύρετο και μοναδικό στη γεύση!) από φιστίκι, συκαλάκι ή μελιτζανάκι μη φύγετε από τη Xίο χωρίς να τα προμηθευτείτε. Οικιακές βιοτεχνίες στο νησί τα φτιάχνουν πεντανόστιμα! Στα ζαχαροπλαστεία της Xίου θα βρείτε δύο γλυκά, χαρακτηριστικά της ντόπιας ζαχαροπλαστικής. Είναι τα αμυγδαλωτά μία χιώτικη εκδοχή των πανελληνίως γνωστών αμυγδαλωτών και τα ονομαστά «μασουράκια». Tα μασουράκια είναι δύο ειδών. Tα λευκά, με γέμιση (καρύδια, αμύγδαλα κ.ά.), αρωματισμένη με το χιώτικο ανθόνερο, τυλιγμένη με λεπτό φύλλο κρούστας και πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη και τα σιροπιαστά, που είναι πασπαλισμένα με ψιλοκομμένο αμύγδαλο. Και τα δύο είναι μια γλυκιά απόλαυση που μπορείτε να την πάρετε μαζί σας φεύγοντας από το νησί!
Χιώτικα Γαλακτοκομικά Προϊόντα
Μη φύγετε από τη Χίο χωρίς να δοκιμάσετε τα γαλακτοκομικά της προϊόντα! Το χιώτικο γάλα, που τη μια μέρα μαζεύεται από τις κτηνοτροφικές μονάδες και την άλλη “βγαίνει” στην κατανάλωση, φημίζεται για τη γεύση και την ποιότητά του. Τα ντόπια τυριά, της Εταιρίας “Μαστέλο“ και της Εταιρίας “Πελινναίο“, παρασκευάζονται αποκλειστικά από ντόπιο γάλα θα τα βρείτε σε μεγάλη ποικιλία, είναι γευστικότατα και σίγουρα θα σας αρέσουν!
Χιώτικο Κρασί
H Χίος στην αρχαιότητα ήταν ονομαστή για το κρασί της. Οι Χιώτες έμαθαν την καλλιέργεια και την παραγωγή του κρασιού από τον πρώτο οικιστή της Χίου, το βασιλιά Οινοπίωνα. Ο περίφημος «Αριούσιος οίνος» έφερε μεγάλο πλούτο στο νησί με τις εξαγωγές του, όπως μαρτυρείται από πλήθος αρχαίων κειμένων, αρχαιολογικών ευρημάτων, αλλά και από αρχαία νομίσματα, όπου η Χιακή Σφίγγα απεικονίζεται με αμφορείς κρασιού και κλαδιά αμπέλου. Σήμερα μετά από συστηματικές καλλιέργειες και εργασίες στην περιοχή των Κουρουνίων (Βόρεια Χίος) έχει επιτευχθεί ξανά η παραγωγή εξαιρετικού οίνου με την ονομασία «Αριούσιος». Αξίζει να δοκιμάσετε όλα τα ντόπια κρασιά! Αν βρεθείτε στα Μεστά (Νότια Χίος) γευθείτε το περίφημο Μεστούσικο.
Χιώτικα Ζυμαρικά
Στις γευστικές παραδόσεις του νησιού στηρίζονται τοπικές οικοτεχνίες ζυμαρικών και παρασκευάζουν προϊόντα όπως τραχανά, χυλοπίτες, χερίσια μακαρόνια, στριφτάρια, κ.ά., αλλά και προϊόντα που ανταποκρίνονται στον σύγχρονο τρόπο διατροφής. Όπως η Οικοτεχνία Κωνσταντουλάκη «Χιώτικο Κελλάρι», που είναι βραβευμένη και τα προϊόντα της αναφέρονται συχνά σε περιοδικά γευσιγνωσίας.
Χιώτικο Παγωτό
Μην κάνετε το λάθος να φύγετε από το νησί χωρίς να έχετε γευτεί παγωτά «ΚΡΟΝΟΣ»! Γιατί, μόνο αν το δοκιμάσετε, καταλαβαίνετε τι πάει να πει παγωτό. Φρέσκο παγωτό! Παγωτό που νιώθεις τα αγνά υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένο. Και η ποικιλία γεύσεων είναι μεγάλη…! Εδώ και 80 χρόνια η οικογένεια Θεοφανίδη προσφέρει στους Χιώτες και στους φίλους της Χίου τα εξαιρετικά παγωτά της, που τα “τιμούν” με την προτίμησή τους. Ευκαιρία να τα “τιμήσετε” κι εσείς!
Χιώτικα Ούζα
Tα χιώτικα ούζα είναι γνωστά για την ιδιαίτερη γεύση τους! Εξάγονται και θεωρούνται από τα καλύτερα! Σε πολλά, η παραγωγή γίνεται με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο. Υπάρχουν αρκετές χιώτικες ποτοποιίες που συνεχίζουν την οικογενειακή τους παράδοση και εκτός από την παραγωγή ούζου, διαθέτουν στο εμπόριο και εξαιρετικά λικέρ!