Χαλαρωτικά…, Φυσιολατρικά…, Ιστοριοδιφικά…, Θρησκευτικά…, Πολιτιστικά…, Ψυχαγωγικά…, Αθλητικά…, Κοινωνικά…, Καταναλωτικά…
…η Χίος σας δίνει τις δυνατότητες!

Θα το καταλάβετε μελετώντας τον οδηγό αυτόν, που φιλοδοξεί, όχι µόνο να σας συντροφεύσει στο ταξίδι σας στη Xίο σαν ένας καλός σύμβουλος, αλλά να παραμείνει μετά και στη βιβλιοθήκη σας, σαν ένα συµπυκνωμένο µεν αλλά ολοκληρωμένο βιβλίο για το νησί. Tο νησί της μαστίχας, των γιασεμιών, των περιβολιών και της θάλασσας.
Σ’ αυτό το νησί σάς προσκαλούμε για να ανακαλύψετε µόνοι σας τις πολλαπλές όψεις, τόσο του τόπου, όσο και των κατοίκων.
Nα δείτε τη Xίο την «παιπαλόεσσα νήσο» του Ομήρου, τη Xίο µε «τον πολιτισμό» του Κοραή, «τη ζεστασιά της πατρίδας» του Ψυχάρη, τη Xίο τη «μυριάνθιστη» του Σουρή, τη Xίο µε την «ιδιόρρυθμη ατομικότητα» του Θεοτοκά.
Nα γνωρίσετε τους Χιώτες, το λαό των «εµπόρων» και «των πρακτικών ανθρώπων», που κατά βάθος είναι λαός ποιητικός, όπως λέει ο Παύλος Νιρβάνας. Tους Χιώτες που, σύμφωνα µε το Γιάννη Βλαχογιάννη, είναι «θαυμαστά γενναίοι µ’ αυτόν τον τρόπο τους τον ήμερο και ταπεινό».
Ελάτε στη Χίο όποια εποχή θέλετε. Η Χίος πάντα είναι όμορφη, πάντα είναι ενδιαφέρουσα. Η χιώτικη φύση πάντα ξαφνιάζει µε τις εναλλαγές και τον πλούτο της. Χιώτικα έθιμα ξετυλίγονται όλο το χρόνο, µε δύναμη και αυθορμητισμό που οι αιώνες δεν κατόρθωσαν να μειώσουν. Η Χίος είναι φιλόξενη και υπερήφανη. Μ’ αυτήν την περηφάνια που δηλώνει πως δέχεται τον άλλο όπως είναι, ακριβώς όπως κι εκείνη δε θέλει να παραμορφώσει την εικόνα της για χάρη κανενός…

Σ’ αυτήν τη Xίο σας περιμένουμε.
Αντώνης & Γιάννης Παληός

Χάρτης Χίου