Ο Γύρος Των Μαστιχοχωρίων

Πόλη της Xίου (υπάρχει επιλογή ανάμεσα σε δύο περιηγήσεις). Ενδεικτική χιλιομετρική απόσταση: Χίος-Μεστά 35 χλμ.
Γνωριμία με τα Νοτιόχωρα, τα περίφημα χωριά της μαστίχας
Μιάμιση με δύο ώρες χωρίς στάσεις.
Ομαλοί λόφοι που συνήθως καλύπτονται με σχίνους και ελαιόδεντρα και κατά διαστήματα ξεπροβάλλουν χωριά.
Σίγουρα πρέπει να σταματήσετε στα χωριά Πυργί, Ολύμποι, Μεστά. Στο Πυργί, στα Μεστά και στο Λιμένα Μεστών μπορείτε να βρείτε φαγητό μεσημέρι-βράδυ.
Από τα Αρμόλια, το χωριό με τα πήλινα και με το Κάστρο των Απολίχνων μπορείτε να πάτε προς το χωριό Καλαμωτή και στη συνέχεια στην παραλία της Κώμης. Πριν το Πυργί ο δρόμος πηγαίνει νότια προς το λιμάνι του Εμποριού με τον αρχαίο οικισμό και την παραλία Mαύρα Βόλια. Πριν φτάσετε στους Ολύμπους υπάρχει παράκαμψη που οδηγεί στο ομώνυμο σπήλαιο. Στην περιοχή υπάρχουν εκπληκτικές παραλίες. Από τη Βέσσα ο δρόμος προς τον βορρά οδηγεί στο Λιθί και στο λιμάνι του για κολύμπι και φρέσκο ψάρι.
Ο Γύρος Των Μαστιχοχωρίων

Ο Γύρος Της Αμανής

Βολισσός (Χίος-Βολισσός 40 χλμ.) ενδεικτική χιλιομετρική απόσταση: Βολισσός-Άγιο Γάλας 27 χλμ.
Γνωριμία με τη βόρεια ορεινή και γοητευτική Xίο, μια περιήγηση που αγαπούν ιδιαίτερα οι ντόπιοι
Μιάμιση ώρα περίπου χωρίς στάσεις (από τη Βολισσό).
Εναλλαγές από άγονα βουνά και περιοχές με πυκνή βλάστηση. Γραφικά χωριά σκαρφαλωμένα πάνω στα βουνά (αν τύχετε άνοιξη, τα κίτρινα σπάρτα είναι εκπληκτικά).
Στη Βολισσό, το κεφαλοχώρι με το κάστρο του, το εκπληκτικό σχολείο του και το μουσείο, πάντα θα βρείτε καλό φαγητό. Στο Άγιο Γάλας επιβάλλεται η στάση για να επισκεφθείτε το ομώνυμο σπήλαιο. Στα Κουρούνια ξαποστάσετε στη γραφική πλατεία της εκκλησίας, με το αξιόλογο μουσείο της και την υπέροχη θέα από το πάνω χωρίο στο κάτω.
Από τη Βολισσό πηγαίνουμε στην Αγία Μαρκέλλα (στο ναό και στο Αγίασμα), αλλά και στα Λιμνιά, το λιμάνι της Βολισσού, όπου μπορείτε να φάτε και να διασκεδάσετε. Tο χωριό Μελανιός ήταν το τελευταίο σημείο όπου κατέφευγαν οι κυνηγημένοι Χιώτες στις σφαγές του 1822, ζητώντας σωτηρία από τα ψαριανά καράβια. Έξω από το χωριό, στο ακρωτήριο Μέλαινα Άκρη υπάρχει μνημείο που θυμίζει τα γεγονότα. Tο τοπίο είναι υποβλητικό. Από το χωριό Ποταμιά μπορεί κανείς να επισκεφτεί το παλαιό χωριό που σήμερα βρίσκεται εγκαταλελειμμένο μέσα σε μια ρεματιά.
Ο Γύρος Της Αμανής

Ο Γύρος Της Κεντρικής Χίου

Πόλη της Xίου (Ενδεικτική χιλιομετρική απόσταση: Χίος-Σιδηρούντα 38 χλμ.)
Γνωριμία με την κεντρική Xίο, το οροπέδιο Αίπος και με δύο σπουδαία ιστορικά μνημεία του νησιού.
Πάνω από δύο ώρες, χωρίς στάσεις.
Εναλλαγές πεύκων με γυμνά βραχώδη βουνά.
Αξίζει να σταματήσετε στα Αυγώνυμα, χωριό με πολύ χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, όπου θα βρείτε πάντα καλό φαγητό. Tο χωριό Σιδηρούντα δεσπόζει της Δυτικής Xίου και αν τύχετε ηλιοβασίλεμα θα γοητευτείτε. Aν η περιήγησή σας ξεκινήσει από Xίο προς τις Καρυές και στην επιστροφή βρεθείτε στο οροπέδιο Αίπος, πριν πλησιάσετε τα φρεσκοφυτεμένα με πεύκα σημεία της διαδρομής, σταματήστε και αγναντέψετε πώς διαγράφονται τα απέναντι Μικρασιατικά παράλια.
Σίγουρα η περιήγηση αυτή αξίζει για τις παρακάμψεις της. Μετά τις Καρυές, αφού έχετε ανεβεί το βουνό, στρίψετε αριστερά για τη Νέα Μονή. Προσέξτε μόνο τις ώρες. Tο μοναστήρι 1 μ.μ.-4 μ.μ. είναι κλειστό. Από τα Αυγώνυμα, μία παράκαμψη δεξιά οδηγεί στον Ανάβατο, το «Μυστρά του Αιγαίου». Από την Κατάβαση μπορείτε να κατευθυνθείτε βόρεια για να επισκεφθείτε τη Μονή Μουνδών.
Ο Γύρος Της Κεντρικής Χίου

Ο Γύρος Του Πελινναίου

Καρδάμυλα (Χίος-Καρδάμυλα 28 χλμ.)
: Γνωριμία με τη βορειοανατολική Χίο, όπου δεσπόζει το ψηλότερο βουνό του νησιού, το Πελινναίο.
Χωρίς στάσεις, δυόμιση ώρες.
Ορεινό με πυκνή βλάστηση, μόνο στο βόρειο τμήμα της διαδρομής.
Σίγουρα η αφετηρία, τα “ναυτικά” Καρδάμυλα, αξίζουν την προσοχή σας. Τόσο το πάνω χωριό, όσο και το λιμάνι, το Μάρμαρο, μέσα στον ομώνυμο κόλπο
είναι κατάλληλα για καφέ, φαγητό και περίπατο. Στα Καμπιά μπορείτε να επισκεφθείτε το κάστρο, ενώ στις Κηπουριές θα βρείτε εξαιρετικό φαγητό. Σίγουρα πρέπει να σταματήσετε στο Πιτυός, όπου λέγεται πως σταμάτησε και ο Όμηρος πηγαίνοντας απ’ το Βροντάδο στη Βολισσό. Στο Πιτυός θα βρείτε πραγματικά σπιτικό φαγητό
και μπορείτε να επισκεφθείτε τον Πύργο που πρόσφατα αποκαταστάθηκε.
Μετά τα Καρδάμυλα (αν η περιήγησή σας αρχίζει από τα βόρεια), οι παραλίες του Ναγού και του Γιόσωνα είναι ιδανικές για κολύμπι, όπως και η παραλία των Καμπιών. Από τα ∆ιευχά, σε πολύ μικρή απόσταση, βρίσκεται η ονομαστή Μονή Μουνδών
Ο Γύρος Του Πελινναίου